Τα παραμύθια μας ταξιδεύουν. Μας πάνε όπου αγαπάμε. Ίσως και ως τα παλάτια του φεγγαριού! Από εκεί ψηλά μπορούμε να σκορπίσουμε στους ουρανούς -σα χρυσόσκονη- τους πληθυντικούς των επιθυμιών μας. Και οι άνεμοι, οι φίλοι μας να τις τραγουδήσουν στ’ αφτιά των αγαπημένων μας.

Από καιρό ήθελα να παντρέψω τη δική μας εικαστική παράδοση με τα παραμύθια. Ένιωσα πως αυτή η ζωγραφική είναι πολύ κοντά στον τρόπο με τον οποίο ζωγραφίζουν τα παιδιά. Κι έτσι τόλμησα να ζωγραφίσω τον Oscar Wilde σαν άγιο –όπως κάποιο παιδί μου είπε ότι μοιάζει- και να σκέφτομαι πως τελικά τα ετερώνυμα έλκονται!

Έχω γράψει και εικονογραφήσει 3 παραμύθια: Η μυγδαλιά και το φεγγάρι και Ο κηπουρός του ουρανού που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγκυρα και το Μαζί από τις εκδόσεις Εν πλω.

mazi-1

Μαζί

Ήθελα από καιρό να φτιάξω μια ιστορία που να μιλάει για το πόσο δύσκολο είναι να βιώνει κανείς μια απώλεια και να περνάει όλα τα στάδια, όπως η άρνηση, ο θυμός, η θλίψη, η διαπραγμάτευση και η αποδοχή.

Το Μαζί, το νέο μου βιβλίο, είναι μια ιστορία που μιλάει για ένα κορίτσι που μια μέρα μέσα στην παγωνιά συναντάει ένα πουλί, κι από τότε ξεκινάει μια τρυφερή σχέση. Μια σχέση αγάπης και μοιράσματος, μέχρι τη στιγμή που το πουλί φεύγει μέσα στην καταιγίδα και το κορίτσι ξαναμένει μόνο.

Είναι μια ιστορία που μπορεί να ειπωθεί σε ένα μικρό παιδί, αλλά μπορεί να γίνει εργαλείο για τα μεγαλύτερα παιδιά που προσπαθούν να διαχειριστούν μια απώλεια, κατανοώντας τα στάδια του πένθους. Το κείμενο είναι λιτό και αφήνει τον αναγνώστη να αισθανθεί. Οι εικόνες λένε όσα δε λένε οι λέξεις. Είναι ζωγραφισμένες με απλότητα και μόνο με τρία χρώματα.

Το Μαζί είναι μια ιστορία που μας εξηγεί πως να προχωράμε μπροστά, μετά από μια απώλεια, και πως να αγαπάμε τους άλλους, γνωρίζοντας τα όρια τους κι αφήνοντας τους να φεύγουν όταν το επιθυμούν.

Είναι μια ιστορία αγάπης, που μας αφορά όλους!

Ο κηπουρός του ουρανού

Παραμύθι αφιερωμένο στον κηπουρό τ’ ουρανού που πιστεύει στα θαύματα.

Ο κηπουρός του ουρανού καταφέρνει να ξεπεράσει τους φόβους του και να φέρει πίσω τη χαρά στη λυπημένη γοργόνα του κήπου του. Ένα παραμύθι που ταξιδεύει τα παιδιά σε τοπία μαγικά, εκεί που όλα μπορούν να συμβούν, με τη δύναμη της αγάπης.

«…θα το φωνάξω δυνατά ν’ ακούσει ο κόσμος όλος πως δε φοβάμαι μη χαθώ, δε με τρομάζει ο δρόμος. Φτερούγες βάζω αετού και την ορμή του ανέμου για να γυρίσω θάλασσες κι εσένα ουρανέ μου. Στα πέρατα όλα θα γυρνώ τον κλέφτη της χαράς να βρω…»

Μουσική – ενορχήστρωση: Νίκος Κουρουπάκης
Στίχοι: Βέρα Περράκη

Η μυγδαλιά και το φεγγάρι

Παραμύθι αφιερωμένο στο πιο όμορφο πρωινό όλου του κόσμου.

«…μια νύχτα του χειμώνα, διαφορετική απ’ όλες τις άλλες, το φεγγάρι, κάνοντας την καθημερινή του βόλτα, είδε μια μυγδαλιά. Κοντοστάθηκε, χαμήλωσε και της ψιθύρισε τα μυστικά του. Η μυγδαλιά άνοιξε τότε διάπλατα την αγκαλιά της κι έκρυψε το φεγγάρι. Το έσφιξε τρυφερά κι απαλά, από φόβο μην το πληγώσει….»

Ένα παραμύθι που μας μιλάει για την ανιδιοτέλεια, την αφοσίωση και την αγάπη, αλλά και για το ότι σ’ αυτή τη ζωή δε μπορεί κανείς να τα έχει όλα. Όμως μέσα στο όνειρο, όλες οι επιθυμίες μπορούν να ζωντανέψουν.

Το παραμύθι ντύνει με τη μουσική του ο Νίκος Κουρουπάκης (ΤΡΙΦΩΝΟ)

Μουσική – ενορχήστρωση: Νίκος Κουρουπάκης

Στίχοι: Κατερίνα Δατσέρη